Animelerin ve oyunların dünya çapındaki başarısına rağmen, Japonya’da profesyonel bir seslendirme sanatçısı (seiyū) olarak yol almak kolay değil. Maaşlar açısından da durumun çok parlak olduğu söylenemez, bu tabloya bir de seslendirme ve oyunculuk derslerinin maliyetinin eklendiğini düşünün. Büyük işlere girerseniz işin rengi değişebilir tabii. Bir anda doğum gününüzü kutlayan ve sizinle çılgınca nedenlerle buluşmak için kapınızda kuyruk olan bir hayran kitlesi etrafınızı sarabilir.
Yeni hazırlanan bir listeye göreyse Japonya’daki seslendirme sanatçılarının sayısı bu yıl zirve yaparak son yirmi yıldır durmadan artan trendini korudu. “Seiyuu Grand Prix Dergisi”nin mart sayısının eki olarak gelen “Kadın Seslendirme Sanatçıları 2020 Listesi”nde de sektörde aktif olarak çalışan 907 sanatçının profiline yer verilmişti. Her birinin profilinde fotoğraf, örnek çalışmalar, doğum tarihi, memleket, kan grubu, hobi ve özel beceriler gibi bilgiler de mevcut.
Derginin ilk yayınladığı “Seslendirme Sanatçıları Listesi” 2001’de kayıtlı olan toplamda 225 sanatçıyı içeriyordu. Geçen yılın listesinde 847 kişi vardı. Bu yıl ise 60 yeni isim daha listeye katıldı. Bunların arasında Music Ray’n adlı Japon müzik şirketinin üçüncü nesil idollerinden 5 genç seslendirme sanatçısı ve şarkıcı, popüler olan “CUE!” oyunu için çalışan seslendirme sanatçıları (bu oyunda 16 acemi seslendirme sanatçısının kaderini siz çiziyorsunuz), hatta Takarazuka Tiyatrosu’ndan erkek rolleriyle ünlü kadın oyuncu Nanami Hiroki de var.
İnternet kullanıcıları ise profesyonel kadın sanatçıların artan sayısı ve bunun olası nedenleri hakkında yorum yapmakta gecikmedi:
“Sayılar dergiden dergiye değişiyor ama bu dergi çıkardığı 900 kişilik listesiyle harika.”
“Japonya’da aktif olarak çalışan ve seslendirme sanatçılığı yapan erkeklerle karşılaştırıldığında bu artışın nasıl yorumlanabileceğini merak ediyorum doğrusu.”
“Bence 3-5 yıl için iyi iş yapsalar bile sonunda çoğu seslendirme sanatçısının piyasadan tamamen silindiğini de unutmamak lazım.”
“Gittikçe daha fazla seslendirme sanatçısı Nana Mizuki gibi bir idol haline geliyor. Bence şu sıralar kadınların çoğu seslendirme sanatçılığı yaparken idollere öykünüyor.”
“Büyük isimler zamanla emekliliğe ayrılıp hayata veda ettiği için, yeni seslendirme sanatçılarına her zaman ihtiyaç olacaktır. Asıl soru sanatçıların hepsinin iş bulup bulamayacağı.”
Seslendirme sanatçılığı sektörünün bugünlerde yolunun animeler, oyunlar, yabancı film dublajı ve şarkıcılıkla daha fazla kesişmesiyle birlikte sanatçıların birçok rolü de üstlenmesi gerekiyor. Yaşanan artış belki de Japonya’daki seslendirme sanatçılığı tanımının değişmesiyle yakından ilgili olabilir.
Haberin orijinalini okumak için buraya tıklayın.