Japon hükumeti Cuma günü, 20 Nisan’daki Dünya Fuarı’nı 13 Nisan’dan 13 Ekim’e kadar Osaka’da düzenlemeye karar verdi ve başlangıç gününü Altın Hafta tatil döneminde tıkanıklığı önlemek için orijinal planından birkaç hafta ileri götürdü.
Program ve diğer detayları içeren fuar için bir plan, bu ayın ilerleyen saatlerinde, dünya fuarlarını denetlemekle görevli hükümetlerarası örgüt olan Uluslararası Fuarlar Bürosuna Haziran’daki genel toplantısında onaylanmak üzere sunulacak.
Japonya başlangıçta etkinliği 2025 yılı 3 Mayıs’tan 3 Kasım’a kadar sürdürmeye çalıştı. Yıllık tatil dönemi Nisan sonundan Mayıs başlarına kadar devam eder.
Kabine tarafından onaylanan fuarı tutma planı, mekanın Japonya’nın batısındaki Osaka Körfezi’nde insan yapımı bir ada olan Yumeshima’da 155 hektarlık bir alan üzerine inşa edileceğini de belirtti.
Fuarın ana teması, “Hayat Kurtarmak”, “Güçlendirici Yaşamlar” ve “Hayatları birleştirmek” olmak üzere üç alt temasıyla “Hayatımız İçin Gelecek Toplumunu Tasarlamak” tır. Basın toplantısına yaptığı açıklamada, kabine üyesi olan sanayi bakanı Hiroshi Kajiyama, “İlham veren ve sürpriz yapan bu fuarı yapmak istiyoruz.” dedi. “Teknolojinin ne kadar ilerlediğine dair bir vitrin olacak.”
Etkinliğin sağlık ve tıbbi teknolojilere odaklanması ve 28 milyon ziyaretçi çekmesi, yerel ekonomiyi 2 trilyon yen (18 milyar $) artırması ve 2020 Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarından sonra ülkenin büyümesini desteklemesi bekleniyor.
Alt temalar bulaşıcı hastalıklarla mücadele, yapay zeka ve robotların kullanımı ve kültürler arası anlayışın teşvik edilmesi gibi alanları kapsamaktadır.
Plana göre, mekanın inşa edilmesi için maliyeti toplam 125 milyar yen, işletme maliyeti ise 81 milyar yen olacak. Hükumet ayrıca, finansal kaynakların güvenliğini sağlamada aşırı ticaretten kaçınmaya çalışacağını da belirtti.
Fuar süresi bittikten sonra, Osaka Eyaleti ve Osaka kentinin hükumetleri ile yerel işletme lobileri, plana göre sitenin nasıl kullanılacağına dair bir plan hazırlayacak. Osaka’daki 1970 fuarı büyük bir başarıydı ve yaklaşık 64 milyon ziyaretçiyi çekti – 2010 Şangay Fuarı’ndan sonra tarihin en büyüğü.
Kaynak: Kyodo
Çeviri: Yaren Duran