Ülkenin “en uzun süre görev yapan başbakanı” olan Abe için Çiyoda bölgesindeki “Nippon Budokan” salonunda düzenlenen cenaze törenine Japonya ve yurtdışından 4 bini aşkın misafir kabul edildi.
Shinzō Abe için yapılan devlet cenaze töreninde Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.
Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako ile Japonya eski başbakanlarının katıldığı törende 27 ülke, bölge ve uluslararası kuruluşu 700 delegasyon temsil etti. Törene ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Avustralya, Hindistan dahil çeşitli ülkelerin liderleri katıldı.
Cenaze töreninde, Shinzō Abe’nin görev sürecinde yurt içi ve dışı gezilerinden kesitler, yabancı liderlerle buluşmaları, ülke içi siyasi hitapları ve halkla buluşmalarını kapsayan sinevizyon gösterisi izletildi.
Japonya Başbakanı Kişida Fumio cenaze töreninde yaptığı konuşmasında, Japonya halkına taziyelerini iletti ve Shinzō Abe’nin sahnede asılı fotoğrafının altına yürüyerek önünde eğildi.
Cenaze töreninin gerçekleştirildiği salonun çevresinde ve başkent Tokyo genelinde yaklaşık 20 bin emniyet mensubu görevlendirilirken Japonya devlet binalarındaki bayraklar da yarıya indirildi.
Japonyalı yurttaşlar da salon yakınlarındaki Kudanzaka Parkı’na kurulan sunaklara sabahın erken saatlerinde gelerek çiçek bıraktı.
İmparatorluk Sarayı’nın kuzeyinde, nehir ve taş yapılarla çevrili Kita-no-maru Park içindeki “Nippon Budokan”ın çevresinde emniyet mensupları protesto ihtimaline karşı geniş güvenlik önlemleri aldı. Devlet cenaze töreni, hükümet karşıtı ve muhalif gruplar tarafından protesto edildi.
Yoşida Şigeru’nun 1967’deki cenazesi sonrası Shinzō Abe için düzenlenen merasim, İkinci Dünya Savaşı sonrası eski bir başbakan için devlet nezdinde ilk resmi cenaze töreni olma özelliği taşıyor.
Abe için devlet cenaze töreni düzenlenmesi eski başbakanın hayatını kaybettiği günden bu yana Japonya’da tartışılmaya devam ediyordu.
Organizasyonu yaklaşık 11,6 milyon ABD Doları tutan cenaze töreni, özellikle yüksek maliyeti sebebiyle eleştiriliyordu.
Japonya Başbakanı Kişida, eski başbakan Abe için düzenlenen devlet töreninin amacının “demokrasiyi savunmak” olduğunu söylemişti.
Ana muhalefet Japonya Anayasal Demokratik Parti lideri Kenta İzumi ise bunun Abe’ye “özel muamele” anlamına geldiğini, kararın mecliste müzakere edilmediğini ve eski bir başbakan için bir devlet cenaze töreni düzenlemenin “hiçbir yasal zemini” bulunmadığını belirtmişti.
Abe, 8 Temmuz’da Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için Nara kentindeki Yamato-Saidaiji İstasyonu karşısındaki açık hava etkinliğinde konuşma yaptığı esnada göğsünden vurulmuştu.
Saldırının ardından ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Abe suikaste uğradığı 8 Temmuz günü hayatını kaybetmişti.