DOLAR 34,8105 0.06%
EURO 36,7538 -0.22%
ALTIN 2.955,610,45
BITCOIN 3451113-0.66795%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • Menü
X
Japonya’da Et Yiyen Bakteri Tehlikesi! En Çok Hangi Yaşlarda Ölümcül?

Japonya’da Et Yiyen Bakteri Tehlikesi! En Çok Hangi Yaşlarda Ölümcül?

ABONE OL
Haziran 18, 2024 16:09
Japonya’da Et Yiyen Bakteri Tehlikesi! En Çok Hangi Yaşlarda Ölümcül?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Japonya’da “Et Yiyen” Bakteri Vaka Sayısı Rekor Seviyeye Ulaştı

Japonya’da “et yiyen” bakterinin neden olduğu ve potansiyel olarak ölümcül kabul edilen Streptokokal Toksik Şok Sendromu (STSS) vaka sayısı, tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılı Haziran ayının başı itibarıyla STSS vaka sayısı 977’ye yükseldi. 2023 yılının aynı döneminde 941 vaka kaydedilmişti, bu da kayıtların tutulmaya başlandığı 1999’dan bu yana en yüksek seviye olarak dikkat çekiyor.

Hastalığın Kaynağı ve Yayılımı

STSS, “streptokok pyogenes” bakterisinden kaynaklanıyor ve sıklıkla boğaz ağrısı ile ilişkilendiriliyor. Ancak ilerleyen dönemlerde uzuv nekrozu ve çoklu organ yetmezliğine yol açabiliyor. Bu bakterinin daha öldürücü ve bulaşıcı türleri, özellikle başkent Tokyo merkezli Kanto bölgesinde daha sık rapor ediliyor. Covid-19 tedbirlerinin hafifletilmesinden sonra, 2023 bahar döneminden itibaren vaka sayısındaki artış endişe verici bulunuyor.

Belirtiler ve Tedbirler

Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı Takemi Keizo, temel enfeksiyon önlemlerinin önemine işaret ederek, enfeksiyon eğilimlerinin izlenmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Tokyo Kadınlar Tıp Üniversitesinden Prof. Dr. Kikuçi Ken, özellikle ayak yaralarının streptokokal bakteriyel enfeksiyona karşı hassas olduğunu belirtti. Küçük yaraların bakterinin giriş noktası olabileceğini ifade eden Kikuçi, yaşlı hastalarda enfeksiyon kapmadan ölüme kadar geçen sürenin 48 saat olabileceğini söyledi.

Yüksek ateş ve yaraların hızla şişmesi, tehlikeli belirtiler olarak kabul ediliyor ve böyle durumlarda ivedilikle tıbbi yardım alınması gerekiyor. Kikuçi, “Hasta sabah ayağında şişlik fark ettiği anda, öğlene doğru bu şişlik dizine kadar genişleyebilir ve 48 saat içinde ölümle sonuçlanabilir” şeklinde uyarıda bulundu.

Mie Ulusal Hastanesi Başkanı Taniguçi Kiyosu ise, mayıs ayında yaptığı açıklamada, bakterinin vücuda girmesinin dramatik sonuçlara yol açabileceğini belirterek, yaraların dezenfekte edilmesi ve el yıkama önlemlerinin artırılması gerektiğini vurgulamıştı.

Demografik Veriler

STSS vakaları çoğunlukla 30 yaş civarındaki kişilerde görülüyor ve “et yiyen” bakteri tarafından tetiklenen bu hastalık potansiyel olarak ölümcül olarak nitelendiriliyor.

Japonya’daki sağlık otoriteleri, artan vaka sayıları karşısında vatandaşları dikkatli olmaya ve enfeksiyon önlemlerine sıkı sıkıya uymaya çağırıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ