Japonca dil okullarından, martta mezun olan yabancı uyruklu öğrenciler yeni koronavirüsün yayılmasından dolayı zor duruma düşüyorlar. Eve dönüşlerini sağlayacak uçak seferlerinin iptali ve mezuniyetten sonra çalışmalarını engelleyen yasa yüzünden çoğu geçimlerini sağlayacak bir yol olmadan mahsur kalmış durumda.
10 Nisan’da, Japonya’ya öğrenim görmek için gelmiş üç Vietnamlı; batı Japonya’daki Hyogo eyaletinin merkezindeki Kobe şehir binasına giderek valiye hitaben geçim desteği talep eden bir dilekçe verdiler. İçlerinden bir tanesi, mart sonunda ülkedeki 1.5 yıllık eğitimini tamamlayıp bir Japonca dil okuldan mezun olan 21 yaşında bir adam şöyle dedi: “Birikimim on bin yenlerde. Harcamalarımı maksimum derecede azaltsam ve tasarruf etsem bile, 1.5 ayda birikimim bitecek. Lütfen çalışmamıza izin verin.”
21 yaşındaki adam, aslen onu vizesinin dolduğu tarihte, 26 Mart’ta, evine Vietnam’a götürecek uçak biletini düşük fiyatlı bir havayolu firmasından almıştı. Sefer için yola çıkmadan hemen önce uçuşu iptal oldu ve eve dönmekten vazgeçti. Adam, apartman kontratını iptal etti ve şimdi bir arkadaşı ile yaşıyor. Ama durum böyle olsa bile, adam; beslenmesi, telefon faturalarının ödenmesi ve diğer giderleri için her ay on binlerce yen gittiğini belirtiyor.
Göç Kontrol Kanunu’na göre, Japonya’da eğitim görmek için oturma izni bulunan kişiler sadece yarı-zamanlı bir işte haftada 28 saat çalışabiliyorlar, bu da eğer bir okula kayıtlılarsa. Vietnamlı mezun mart sonuna kadar bir öğle yemeği seti yapan fabrikada çalışmaktaydı ve aylık 120,000 yen ( yaklaşık 1.113 dolar) kazanmaktaydı. Ancak, mezun olduktan sonra çalışması yasa dışı oldu ve Vietnam Havayolları’nın ve diğer şirketlerin seferlerinin sürekli iptal olmasıyla birlikte, ne zaman eve dönebileceğini bilemez hale geldi.
Şubat sonuna doğru koronavirüsün etkilerinin çoktan hissedilmesiyle birlikte, Japonya Göç İdaresi eğitim görme vize süresi dolmak üzere olan yabancı uyruklu kişilerin ülkede yasal bir şekilde kalmasını sağlamak amacıyla, bu kişilerin vizelerini öğrenci vizesinden kısa-dönem kalma vizesine dönüştürmelerine izin verdi. Adam, vize dönüşümüne başvurup kalmak için 90 günlük bir uzatma aldı fakat yeni sınıflandırmaya rağmen hala çalışmaya uygun değil.
Mainichi Gazetesine konuşan İkametkah Yönetim İdaresi’nden bir temsilci, kısa bir şekilde: “ Mezun olduktan sonra ülkesine dönemeyen kaç yabancı olduğunun toplam sayısını hesaplamıyoruz ama çalışmadıkları için endişelenen bazı insanlar olduğunun farkındayız. Ancak, er ya da geç evine gidebilen insanlar var ve harçlık alanlar da vardır.” dedi. Gerçekten evine ne zaman dönebileceğini bilmeyen ve onlara gönderilen parayı almayan insanlar olduğu söylendiği zaman yetkili, bir önceki cevabını yineledi.
Buna karşılık, Vietnamlı adamın mezun olduğu okulla ilişkili olan bir birey: “Onların yaşayabilmesi için hükümetin onlara destek olmasını istiyoruz. Bu mümkün değilse, en azından onlara yarı-zamanlı çalışmak için müsade tanınmasını istiyoruz.” dedi.
Toshiaki Torimoto (72), Kobe’nin Nagata semtinde Hyogo Japonya-Vietnam değişim merkezi direktörü 3 Vietnamlıya Kobe şehir binasında dilekçe vermelerinde eşlik etti. Torimoto, birçok yabancı öğrencinin okulunu ve yaşam giderlerini yarı-zamanlı işlerle finanse etmesini ve kalan parayı da ailelerine göndermesini izlemiş biri.
“Yabancı öğrencilerin neredeyse hiç birikimi yok. Bu şekilde; Japonya’da, kim bilir ne kadar uzunlukta, gelir kaynakları kesilmiş şekilde yaşamaları onlara ölmelerini söylemek gibi. Bu durum devam ederse, hırsızlık ve diğer türlü suçlara sebep olabilir.” diyor Torimoto.
Son yıllarda, Japonya’daki yabancı öğrenci sayısı fırladı. Japonya Adalet Bakanlığı’nın topladığı verilere göre, 2008’de 138.000 yabancı öğrenci farklı üniversitelerde, dil okullarında ve uzmanlık eğitimi veren okullara kayıt yaptırdı. 2018’e kadar, bu sayı 2.4 katına çıkarak 337.000 kişi oldu.
Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’nın 2018’deki araştırmasına göre, 298.000 yabancı öğrenci yarı-zamanlı işte çalıştı, bu da yurtdışından eğitim görmek için gelen kişi sayısının yaklaşık %90’ını oluşturuyor.
Kobe Üniversitesi’nde Asya istihdam yasaları üzerine uzmanlaşan yardımcı doçent ve yabancı öğrenci işleri uzmanı Yoshihisa Saito: “İş gücü azalmaya devam ettikçe, hükümet yabancı öğrencilere ve onların önemsiz işleri almalarına bel bağladı. Bu şekilde belirli yönlerde daha çok kabul gördüler.” dedi. Sözlerine şunları da ekledi: “Ulusal hükümet, bir sorumluluk bilinci ile, mezun olduktan sonra evine dönemeyen ve sorun yaşayan yabancı uyruklu vatandaşları desteklemeli ve yapabilecek yetisi ve tutumu olanların çalışmalarına izin vermeli.”
Haberin orijinal hali için buraya tıklayabilirsiniz.