Japonya’nın doğusundaki bir yüksek teknoloji tarımsal girişim şirketi olan Inaho, sera sebzeleri toplayan biçerdöver robotu piyasaya sürdü ve Japonya’nın güney-batısında yer alan Saga Bölgesi’ndeki bir çiftçiye kiraladı.
Inaho’ya göre, ülkede ilk kez biçerdöver bir robot piyasaya sürülüyor. Tokyo’nun kuzeybatısındaki Kanagawa Bölgesi, Kamakura’da bulunan şirket, büyüyen işçi sıkıntısı çeken çiftçi ailelerin emek yükünü azaltacağına inanıyor.
2017 yılında kurulan Inaho, Saga Bölgesi’nde bulunan Tara’da bir çiftçiyle yapılan fizibilite deneyleri ile robotu geliştirdi. Firma, makineyi, Tara ve çevresindeki alanlarda kuşkonmaz ve salatalık çiftçilerine pazarlamak için Ocak 2019’da Kashima’da bir şube açtı. Şimdi ise şirket, robotu kullanan yerel çiftçilere tam işbirliği ve bakım hizmetleri vermeye hazır.
Kızılötesi sensörler ile donatılan robot, sebzeleri boyutlarına göre tanıyabiliyor. Tek bir şarj ile 10 saat çalışabilen makine, geceleri dahi çalışmaya devam ediyor. Her sebzeyi belirli bir serada hazır hale getirdikten sonra robot, sahibinin akıllı telefonuna da bildirim gönderiyor.
Makineyi kendi arazisinde kullanan 40 yıllık çiftçi Kotaro Ando, “Hasat, çiftlik işlerinde harcadığımız zamanın %50 ila %60’ını oluşturuyor”. “Robot bize, ürünlerimizin kalitesini arttırmak ve dikkatimizi satış promosyonlarına ve denemelerine yönlendirmek için zaman bırakıyor” dedi.
Inaho, robotları çiftçilere, gelir değerlerinin %15’i karşılığında kiralayacak ve bakım işlerini ücretsiz yapacak. Ayarlama yapılması gereken herhangi bir robota hızlıca ulaşabilmek için firma, başlangıç olarak Kashima ofisinden 30 dakikalık araba mesafesindeki çiftçileri hedef alıyor.
Ancak Inaho gelecekte, robotu daha geniş bir alanda pazarlamak için, Saga Bölgesi’nin bulunduğu, güneybatının başadası olan Kyushu’da 25 ofis kurmayı planlıyor.
Robot, kolları değiştirilirse serada yetiştirilen diğer sebzeleri de hasat edebilir. Şirket, salatalık, çilek ve domates hasadı yapabilmek için makineyi geliştirmeyi hedefliyor.
36 yaşındaki Inaho CEO’su Yutaka Hishiki, Mainichi Shimbun’a, “Seralarda sebze yetiştirmek vb. işçilere ağır bir iş yüklüyor ve yeterli iş gücü elde etmenin zorluğu, ekim altındaki alanın genişletilememesi anlamına geliyor”. “Büyüyen alanın ve tarım hanehalkının gelirinin, işgücü yarıya inse bile iki katına çıkarılmasını sağlamak istiyoruz” dedi.
Kaynak: Mainichi
Çeviri: Selin Toraman