TOKYO (AA) – AHMET FURKAN MERCAN – Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği Sosyal İşler Müşaviri Muhammed Raşit Alas, “Japonya’da İslam medeniyetinin ve Türk kültürünün güler yüzünü tanıtmak için önemli bir misyon yüklenmiş durumdayız.” dedi.
Alas, başta Türkler ve Müslüman milletler olmak üzere Tokyo Camisi ile Japonya genelinde insan hayatına dokunan dini ve sosyo-kültürel faaliyetlere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Daha önce Tokyo Camisi imam hatipliği vazifesini yaklaşık 7 yıl sürdürdüğünü belirten Alas, Ağustos 2020’de atandığı görevi sonrası ülkenin farklı bölgelerinde yeni projelere başladıklarını söyledi.
Japonya’da İslam inancı ve Müslümanların sosyolojik yapısına değinen Alas, 2019’daki bir araştırmaya göre, ülkede yaklaşık 230 bin Müslüman yaşadığını ve 100’ü aşkın mescit bulunduğunu anlattı.
Müslüman nüfusun çoğunlukla Tokyo metropolü ile Osaka ve Nagoya kentlerinde yaşadığını dile getiren Alas, İslam’a ihtida eden Japonların yüzde 30’unun erkek, yüzde 70’inin kadınlardan oluştuğunu kaydetti.
Alas, başkentte Müslümanların başlıca mabedi ve Japon turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan Tokyo Camisini hafta sonları günlük ortalama 500, hafta içi ise günlük ortalama 250 kişinin ziyaret ettiğini belirtti.
Yıllık 100 bini bulan ziyaretçilerin çoğunluğunu gayrimüslim Japonların oluşturduğunu dile getiren Alas, cuma namazlarında Arapça, Japonca, Türkçe ve İngilizce olmak üzere 4 dilde hutbe okunduğunu kaydetti.
Alas, “Tokyo Camisi, Tripadvisor adlı uluslararası seyahat sitesinde Japonya’da ücretsiz görülecek ilk 10 yer arasında 4. sırada. Camimiz ülke içi birçok seyahat sitesinde ise Tokyo’da gezilecek ilk 10 yer arasında bulunmakta.” diye konuştu.
2000 yılından beri camide İslam’a ihtida edenlerin sayısının 1300’e yaklaştığına dikkati çeken Alas, son yıllarda çoğunluğu gençler ve kadınlar olmak üzere ayda 8-10 Japon’un, Tokyo Camisinde İslamiyet’i seçtiğini söyledi.
Yürüttükleri projelere değinen Alas, Tokyo Camisinde dini nikah merasimleri, çocuklar ve gençler için Kur’an-ı Kerim dersleri, yetişkin erkek ve kadınlara yönelik temel dini bilgiler dersleri verildiğini anlattı.
Alas, cami yerleşkesindeki kültür merkezindeki konferans salonu, dersliklerde seminer ile hat ve seramik atölyeleri düzenlendiğini, Müslümanların helal yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bu yerleşkede 2019’da helal market açtıklarını söyledi.
Caminin yapılışında büyük katkıları dolayısıyla “onlara vefa borcumuz var” dediği Kazan Türklerine yönelik Alas, “Her 3 ayda bir Tokyo’da Kazan Türklerine özel yemekli kaynaşma programı düzenliyoruz.” diye konuştu.
Alas, 2019 sonunda kurulan Tokyo Camisi Yayınevi vasıtasıyla halihazırda Diyanet İşleri Başkanlığınca basılan birçok yayınının Türkçeden Japoncaya tercüme edilerek, Japon kamuoyuna sunulduğunu söyledi.
İslamiyet’in Japonya’da resmi din olarak tanınmasının sağlayan ve Tokyo’da metfun Abdürreşid İbrahim’in tanıtılması için çabaladıklarını belirten Alas, “Abdürreşit İbrahim’in hayatını anlatan belgeselin çekimleri tamamlanmak üzere.” dedi.
Ülke içi Japon seyirciye Anadolu medeniyetinin inceliklerini anlatacak çizgi film projesinden bahseden Alas, Diyanet TV’de yayımlanan “Şeker Hoca” çizgi filminin bölümlerinin Japonca seslendirmesinin yapılmasının planlandığını söyledi.
Japonya Diyanet Vakfı vasıtasıyla yazdırılan ve Diyanet İşleri Başkanlığının katkılarıyla basılacak Kur’an-ı Kerim meali çalışmasına değinen Alas, “2021 sonunda Kur’an-ı Kerim’in Japonca mealini basmayı ümit ediyoruz.” dedi.
Alas, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemlerinin ardından bayram namazlarında cemaatin sokaklara taşması sonrası, Tokyo’nun halka açık en büyük yeşil alanlarından birinde toplu bayram namazı kılma projesi geliştirdiklerini söyledi.
“Hep hayalimizdi.” diyen Alas, Tokyo’da görevli Müslüman ülkelerin büyükelçiliklerindeki mevkidaşlarının, konuya olumlu yanıt verdiklerini belirterek, “Yoyogi Park’ta bütün Müslüman kardeşlerimizin katılımıyla bir bayram namazı kılma hayalimiz var.” dedi.
Görevini “kadim medeniyetimizin Japonya’ya açılan kapısı” olarak niteleyen Alas, “Japonya’da İslam medeniyetinin ve Türk kültürünün güler yüzünü tanıtmak için önemli bir misyon yüklenmiş durumdayız.” şeklinde konuştu.