Uluslararası yükselen yıldız: Umeboshi
Umeboshi üreticisi olan Shokibai Şirketi Yöneticisi Suzuki Takafumi uluslararası yemek fuarına katıldıkları ilk ülkenin Türkiye olduğunu, insanların umeboshiyi ağızlarına koydukları anda geri çıkardıklarını gördüğünü ve gözlerine inanamadığını söyledi.
Wakayama’da bulunan genel merkezleri ünlü ume eriklerinin yetiştiği bölgede bulunuyor. Özenli bir kalite kontrolden sonra büyük boy olan ume erikleri teker teker paketlenip hediyelik olarak satışa sunuluyor.
Bugüne kadar şirketin ürettiği ürünün kalitesinden emin olan ve zafere alışkın olan Suzuki Türkiye’deki lezzet denemelerinden dolaylı hayli endişeleniyor.
İlk hayal kırıklığını atlatan Suzuki, uluslararası büyüme amacından vazgeçmiyor. Kısa bir süre öncesine kadar wasabi ve salamura zencefilin de yabancı bir lezzet olduğunu fakat sushinin uluslararası popülaritesinin değiştiğini şu anda ise insanların vazgeçilmez bir zevki olduğunu söylüyor. Uluslararası masada umeboshinin de potansiyel bir yere sahip olduğuna inandığını söyleyen Suzuki, tariflerde yapılacak ufak değişikliklerle belki de çok sevilen yeni yemek kombinasyonları oluşturabileceklerini söyledi.
Suzuki, sağlığa bu kadar faydalı ve eşsiz lezzetli umeboshinin denizaşırı ülkelerde popüler olmaması için bir neden göremiyor. Japon mutfağının denizaşırı ülkelerde popüler olmasının en önemli nedeni sağlıklı oluşu. Eğer umeboshinin sağlığa olan faydası herkes tarafından öğrenilirse popülerliğinin artacağına inanıyor.
Umeboshinin sağlığa olan faydaları
Japonya’da yaşayan insanlar umeboshiyi yüzyıllardır yiyor. Vücudu koruyucu ve onarıcı özelliklerini birlikte deneyimleyerek öğreniyorlar. Heian Dönemi (794–1185) sırasında ilaç olarak kullanılıyordu. Sengoku Dönemi’nde (1467–1568) ise samuraylar tarafından uzun süreli saklanabilmesi nedeniyle sıklıkla tercih ediliyordu.
Bugün umeboshinin sağlığa olan faydaları halk tarafından pek bilinmiyor. Bu nedenle Minabe şehir merkezinde kendini eriğin tanınmasına adayacak insanların bir araya geldiği bir departman kuruldu. Ume içeren etkinlik düzenlenmesi ve umenin sağlığa olan faydalarını anlatan manga hazırlanması bu departmanın sorumlulukları arasında.
Umeboshi tadını, limondan 2–3 kat daha fazla bulunan sitrik asitten alıyor. Ağız sulandırıcı ekşiliğinin yanında iştahı da açıyor. Vücudun kan dolaşımını destekliyor. Bağışıklık sisteminin gelişmesine katkı sağlıyor. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların semptomlarını azaltıyor. Mide ve bağırsak iltihaplanmasına neden olan bakterilerin azalmasında, ülsere ve mide kanserinin önlenmesinde etkili. Bunların yanında vücuda enerji sağlamak, vücudun hızlı iyileşmesini sağlamak ve fiziksel yorgunluğa neden olan laktik asitin vücutta çözünmesini sağlamak gibi etkileri de bulunuyor.
İçindeki polifenoller sayesinde diyabet riskini azaltma etkisine sahip. Düşük tansiyona, arter sertleşmesine ve kalsiyum emilimini artırmaya faydalı. Vücutta vanilin üretimine yardım ederek kilo kontrolü için ideal bir yardımcı durumunda.
Umeboshinin dezavantajı içerisinde bulunan yüksek sodyum içeriği. Ancak bu da Japonya’nın dayanılmaz sıcak geçen günlerinde gözlenen sıcak çarpma vakaları üzerindeki semptomları azaltmada etkili. Buna rağmen günlük fazla tüketimi önerilmiyor.
Suzuki farklı umeboshi lezzetlerinin içinde bulunan farklı tuz oranlarına dikkat çekiyor. En basit, geleneksel shira–boshi erik salamuraları %20 sodyum içeriyor. Daha düşük tuz oranları meyvenin üzerinde beyaz bir küf tabakası oluşmasına neden oluyor. Bal ile tatlandırılmış Shiso (perilla) isimli umeboshide ve balık taneli çeşitlerinde tuz miktarı daha düşük. Genellikle %7 ile %17 arasında seyrediyor. Bal aromalı erikler Tayvan ve Çin ana karasından gelen ve ume kültürüne alışkın insanlar arasında daha popüler.
Çeşitli yemeklerin içinde umeboshi
Umeboshinin karakteristik lezzeti yüksek oranda içerdiği tuzlu tadın doğal ekşi erikle buluşmasıdır. Çoğu kişi ekşi lezzeti beğenirken tuzlu tadı pek tercih etmiyor. Alışık olmayan damaklar için ise lezzet büyük bir şok. Uzun zamandır umeboshiyi ilk defa deneyimleyen insanların tepkilerini izlemek Japonların büyük eğlence kaynağıdır.
Bugünkü umeboshi hayranları arasında başta bu lezzete alışmakta zorlanan sonra ise vazgeçemeyen kişiler bulunmakta. Aileler sağlıklı bir besin olmasından dolayı çocuklarının beslenme çantasına sıklıkla koyuyor. Erikleri sade yemeyi tercih eden insanların bulunmasının yanında pirinçle birlikte yemeyi tercih edenler de bulunmakta.
Japonyanın genç nesilleri her geçen yıl daha az umeboshi tüketmekte. İçişleri ve İletişim Bakanlığı İstatistik Bürosunun yaptığı Ev Ekonomisi Araştırmasına göre bir ailenin yıllık aldığı umeboshi miktarı 2002 ile 2016 yılları arasında 1,050 gramdan 750 grama düşerek %30’luk bir azalma gösterdi.
Dünyayı umeboshi ile tanıştırmak
Kendi kendine umeboshiyi denemeye karar veren ve kuvvetli aromasından dolayı onlara uygun olmadığını düşünen kişiler umeboshinin gerçek aromasını tatmamıştır diyebiliriz. Suzuki hala deneme yanılma aşamasında olduklarını söylüyor. Türkiye’de yaptıkları ikinci tadım testinde umeboshiyi yerel peynirle tatlandırdıklarını ve insanların umeboshiye olan yaklaşımlarının hemen değiştiğini söylüyor. Suzuki, lezzetin aslında o kadar da kötü olmadığı hakkında geri bildirim aldığını söylüyor.
Denizaşırı pazar potansiyelinin farkında olan Shokibai, 2017 nisan ayında umeboshinin değişik tatlarının denenebileceği bir resepsiyon hazırladı. Suzuki amaçlarının Japon lezzeti olarak bilinen umeboshi için bir pozisyon oluşturmak olduğunu, biraz mayonez veya sos kullanarak potansiyellerini artırmak istediklerini söyledi.
Ürün ume püresi şeklinde hafifçe tütsülenmiş ve umeboshi macunu olarak Fransa’da yer mantarı ve peynir şeritleri ile birlikte sunuluyor. Ume püresi et, balık ve salataların yanında servis edilebiliyor. Peynir ve yer mantarı kombinasyonu lezzetli bir aperitif olarak şarapla sunulabiliyor.
Suzuki bu resepsiyonların umenin uluslararası tanınırlığını artırmak için ve yabancıların umebushiyi severek tadabilmesi için faydalı olmasını umuyor. İlerleyen zamanlarda ise umeboshinin lezzetli ve sağlıklı faydalarından daha çok yararlanmayı hedefliyor.
Haberin orijinal halini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.