Japonya, İkinci Dünya Savaşı’nın Pasifik muharebelerinde ABD tarafından gerçekleştirilen Hiroşima saldırısının 78. yıldönümünde kayıplarını anma törenleriyle bir araya geldi. 6 Ağustos’ta Japonya’nın Hiroşima kentine atılan atom bombası sonucunda yaklaşık 70 bin kişi hayatını kaybetmişti. Bu kara gün, Hiroşima Barış Anıtı’nda düzenlenen anma töreniyle anıldı ve Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida da tören sırasında önemli bir konuşma gerçekleştirdi.
Hiroşima Barış Anıtı Parkı’nda gerçekleşen geleneksel törene, kurbanların yakınları, siyasiler ve 110 ülkeden rekor sayıda temsilci katıldı. Saat 08.15’te, ABD’nin “Little Boy” adını verdiği atom bombasının Hiroşima semalarına bırakıldığı zaman olan yerel saatle, saygı duruşunda bulunuldu. Anma töreninde, saldırıda hayatını kaybedenlerin isimleri ile saldırıya tanıklık eden kişilerin isimlerini içeren bir liste, barış anıtına asıldı.
Hiroşima saldırısı, dünya tarihindeki en korkunç ve yıkıcı olaylardan biri olarak kayıtlara geçmiştir. 6 Ağustos 1945’te ABD, Japonya’nın Hiroşima kentine ilk nükleer saldırıyı gerçekleştirdi. “Little Boy” adı verilen uranyum-235 tipi atom bombası, “Enola Gay” adlı uçak tarafından Hiroşima semalarına bırakılmış ve saat 08:16’da patlamıştı.
Yaklaşık 70 bin kişinin hayatını kaybettiği bu korkunç saldırı, Japonya’nın teslim olmasına ve İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesine yol açmıştır. Ancak, Hiroşima ve Nagasaki’deki saldırılar, binlerce kişinin radyasyon kaynaklı hastalıklara maruz kalmasına ve uzun süreli etkilerle mücadele etmelerine neden olmuştur.
Birleşmiş Milletler, Hiroşima ve Nagasaki saldırılarının ardından nükleer silahların kullanımını önlemek ve dünya barışını korumak için çeşitli antlaşmalar ve anlaşmalar imzalamıştır. Ancak bu tarihi olaylar, insanlığın karşı karşıya olduğu tehlikeli potansiyeli hatırlatmaya devam etmektedir. Barış ve diplomatik çözümlerin önemini anlamak ve nükleer silahsızlanmaya yönelik çabaları desteklemek, geleceğin daha güvenli bir dünya için atılmış önemli adımlardır.