Kyoto Üniversitesi çarșamba günü yaptığı açıklamada, hasarlı diz eklemlerinin tedavisinde uyarılmıș pluripotent kök hücrelerden üretilmiș kıkırdak dokusu nakledilmesi üzerine bir klinik deney yürütmek için hükümetten onay talep ettiklerini söyledi.
Plana göre üniversitede hücre çoğaltımı ve düzenlenmesi konularında uzman olan profesör Noriyuki Tsumaki ve ekibi, IPS hücrelerini (uyarılmıș pluripotent kök hücreler) kıkırdak doku olușturmak için çoğaltacak ve laboratuvarda olușturulan bu dokuyu dizlere nakledecek. Üniversite bu planı özel jüride değerlendirilmek üzere Sağlık Bakanlığı’na 7 kasımda sunmuștu.
Ekip, tedaviyi önce fareler üzerinde denedi ve tedavinin etkili olduğunu gördü. Ayrıca tedavinin doku reddine, bağ doku reaksiyonuna veya kanserleșmeye yol açmada düșük risk tașıdığı belirtildi. Güvenliği de kapsayan bu plan, üniversitede kurulan bir heyet tarafından ekim ayında onaylanmıștı.
Yeni tedavinin hastalıklar ya da sakatlanmalar sonucunda olușan hasarlı, așınmıș kıkırdak sahibi hastaların tedavisine yardımcı olması bekleniyor.
Kıkırdak doku kemik eklemlerini kaplar ve eklemleri darbelerden korur. Bir eklem, kıkırdak doku sakatlanmalar sonucu zarar görürse veya yașla birlikte fibroz (lifli) dokuya dönüșürse düzgün hareket edemez. Hali hazırda normal kıkırdak dokunun nakledildiği bir tedavi yöntemi mevcut olsa da, yeterli miktarda dokuyu onarmak zordur ve onarılan dokunun bir bölümü fibroz dokuya dönüșme eğilimindedir.
Kaynak: Mainichi