Yarı insan, yarı balık “amabie” yaratığının hikayesi ilk kez on dokuzuncu yüzyılda yani Edo Dönemi’nde (1603-1868) tahta tablete basılmış haber levhalarında ortaya çıkmıştır. Yaratık levhada uzun saçlı, gagalı ve pullu bir şekilde tasvir edilmiştir.
Amabie’in ilk kez Kumamoto Eyaletinin Higo Bölgesi’nde ortaya çıktığı ve sular içerisinde kaybolmadan önce resmi görevlilere “Altı yıl boyunca bolca hasat olacak ancak hastalık da yayılacak. Çabucak resmimi çiz ve insanlara göster.”dediği rivayet edilmektedir. Ayrıca efsaneye göre görevlinin her akşam sularda parlayan bir şey gördükten sonra Higo’daki sahile gittiği söylenmektedir.
6 Mart’ta Kyoto Üniversitesi Kütüphanesinin Twitter hesabından, yaratığın resimlendirilmiş halinin ilk kez basıldığı Nisan 1846’nın gazetesinin fotoğrafı paylaşıldı. Bu parça üniversitenin dijital arşivinde bulunmaktadır.
O zamandan beri sosyal medya kullanıcıları Amabie’nin resmini kil figür, bir yere işlenmiş, bir yerden kesilmiş ve mangalaştırılmış hali gibi sayısız formlarda paylaşarak yanına süregelen pandeminin çabuk bir şekilde bitmesi için iyi niyet cümlesi ekliyorlar.
20 Mart’ta, Kumamoto’nın ikonik ayı maskotu “Kumamon”un amabie şeklinde giyindiği bir video, karakterin resmi Instagram sayfasından paylaşıldı.
Efsanevi yaratığın Japon Yokaileri hakkında mangasıyla tanınan manga artisti Shigeru Mizuki(1922-2015) tarafından çizilmiş bir resmi 17 Mart’ta Mizuki Yapımcılığın resmi Twitter üyeliğinden paylaşılmıştır. Shigeru Mizuki’nin kızı Naoko Haraguchi ise “Umarım bu felaketi yakın bir zamanda atlatırız” demiştir.
Japonya’nın inançları konusunda araştırmalar yapan Mei Üniversitesi’nden profesör Yuji Yamada ise “Japonya kağıt parçalarına ‘oni’ devlerini çizerek onları etrafa koyarak salgınları uzaklaştırmaya çalışmak gibi bir geleneğe sahiptir” diyerek üstüne “Birçok insan acı çekiyor ve ölüyorsa pandeminin bitmesi için her yaşta dileklerimiz ortaktır” eklemiştir.
Haberin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.